Култура Любопитно

Дървена фигура на Свети Илия ще пази огнеборците в ГД „ПБЗН“

Дървена скулптура на Свети Илия изработи Иван Николов, докторант от Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. Заедно с него по проекта са участвали и докторант Антон Чемберски, и студентите първи курс при катедра скулптура – Антон Джуров и Катерина Чакърова.

Фигурата на светеца е висока 2,40 метра. Тя ще бъде монтирана на входа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в старата столица. Именно ръководството на ведомството е поръчало изработването на скулптурата.

На финалната права сме. Остана на бъде импрегнирана фигурата и да довършим надписа върху свитъка, който светията държи в едната си ръка. Това е част от житието му. С другата, дясната, е показал жест за приемане на хора и чуване на молитвите им, с изпъната длан нагоре. Знае, се че Свети Илия е закрилник на хората, които спасяват хора, т.е. покровител на пожарникарите. Той е бил ревностен и пламенен защитник на истинския Бог и втори предтеча след Иисус Христос. Възнесен директно на небето. Фигурата съм изработил според каноните. Доста икони съм разглеждал и лично на мен това ми допадна, този начин на изобразяване на светеца. Макар, че не знам дали скулптурата в Българската православна църква е канонизирана. Но има редица примери на такива големи фигури. Ето, една от тях е на Свети Патриах Евтимий, при входа на ВТУ”, обясни Иван.

Сред уредите, използвани при направата на дървената фигура на светеца са моторна резачка, ъглошлайф с абразивен диск, шкурки, длета, прав шлайф и др. А дървото е топола.

снимка – Общинско радио Велико Търново

Кремена Крумова – Попова