Любопитно

Деца почистиха сами боклуците си в кв. „Асенов“

Десетина деца от кв. „Асенов” във Велико Търново почистиха пространството около църквата „Св. Св. Петър и Павел” и река Янтра преди дни. Главен организатор на събитието бе Влади Ванков от „Доброволно чистене” в старата столица. Бутилки от бири, кенчета, разнообразни опаковки са били част от изхвърлените боклуци. В рамките на половин час ентусиастите събраха 8 чувала с отпадъци. Голяма част от тях са изхвърлени разделно.

Това не е първото почистване на доброволците от организацията. През февруари 2019 година за един час 110 души прибраха и изхвърлиха 190 чувала с боклуци. Сред тях и 20 огромни гуми от ТИР-ове.

Посетих мястото преди дни. Видях отново боклуците. Това ми повлия. Снимах клипове. Видях и че табелката, която бяхме сложили преди повече от година, я нямаше. И докато снимам видях един тийнейджър. Заговорих го и го попитах дали знае кой замърсява редовно тук. И той ми отговори – „Тези кенчета ги хвърлям аз и моите приятели”. Казах му – „Ти си първият човек, който заговаря на тази тема”. Започнах да му разказвам за славната ни история, че в квартала има 6 църкви автентични, значими за историята ни, че тези боклуци загрозяват гледката към красивата река Янтра, с идеята да го мотивирам, че това място не заслужава съдбата си. Дойдоха още деца. Уговорихме се да почистим на следващия ден. Събрахме се”, разказва за сегашната акция Влади. Допълва, че са направили три добри дела с децата – почистили, разделно са изхвърлили отпадъците и младежите са разбрали, че не е добре да се замърсява природата.

Проблемът не е боклукът, проблемът е в съзнанието на хората. Хубаво е родителите да подсказват на децата си, какво да правят правилно, стига и те да го правят. Надявам се идеята за чистата околна среда да издържи в бъдещето. Когато някой съвсем нормално им обясни причините да не замърсяват, те се вслушаха. Има нужда да бъде даван пример навсякъде, не само на децата в кв. „Асенов„, призовава Влади Ванков.

Кремена Крумова – Попова