Образование

В ДГ „Здравец” във Велико Търново експериментират нова педагогическа практика „Утринна приказка”

  Детска градина „Здравец” във Велико Търново е единствената в областния град, включена в пилотен проект на Министерството на образованието. Неговата цел е тестване на терен в първа група на иновативна педагогическа практика „Утринна приказка” . За целта всеки ден до края на учебната година родител или друг представител на семейството ще влиза при малчуганите, за да им прочете по своя начин избрано предварително произведение.

Проектът е „ Адаптационен психолого-педагогически  и методически практико-приложен модел за съвременна работа на учители и представители на семейната общност в периода на постъпване на децата в детската градина”. Процесът в него е трифазен – учители, директори, експерти в Регионалното управление на образованието, което обективира оценката за качеството на практиката”, коментира директорът Илияна Стойчева.

Вчера и днес първите майки посетиха най-малката група в ДГ „Здравец” и ангажираха вниманието на нейните възпитаници.В отзива след срещата в анкетните карти те препоръчват да има повече такива мероприятия, а не само по проект, защото са хубаво преживяване както за децата, така и за родителите. А на по-късен етап да се включва и дете, което да асистира при представяне на приказката. Това мнение категорично илюстрира, че проектът изпълнява и втората си функция – да създава положителни емоции от контакта с децата и за техните близки. ”, коментира психологът Даниела Малакова, която също е част от екипа в иновативната педагогическа практика „Утринна приказка”. Помощници при нейното започване са Пинокио и специален куфар с възглавнички, които децата изваждат.

По пилотния проект за адаптация на децата при постъпване в първа група се работи в пет области на страната. От Великотърновска  в него освен ДГ „Здравец”, са включени още две – в Полски Тръмбеш и Шемшево. 36 са великотърновските деца.  За реализиране на новата практика с тях ще  работят учителките им  Даниела Ямболова и Мария Иванова. 

Графикът за участие в „Утринна приказка”, включително и с резервен вариант, се прави предварително. Кой ще чете сутрин  е ясно вече за месец напред. Срещнахме много ентусиазъм и съпричастност от родителите. По време на обучителната среща усетихме, че те се опознават и се превръщат в екип. За работа по такъв проект не се изискват допълнителни средства. Обмисляме дори и вариант за ползване на книгите като заемна библиотека. Важното е да има желание за „влизане в обувките на другия”, на учителя. Да се разбере, че неговата роля никак не е лесна”, разказа Илияна Стойчева. Тя сподели, че без колебание е приела предложението за включване на ДГ ”Здравец” в пилотните дейности, тъй като екипът вече е имал идея за участие на родителите от всички групи в режима им. Според директора на детското заведение, те могат да присъстват по няколко часа или да се включват по време на учебно-възпитателния процес, каквато практика има в много страни. Така ще видят какво и как се случва по време на престоя на децата в детската градина, ще бъдат  и от „другата страна”. Това ще повиши тяхната ангажираност и сработването с институцията.

Тепърва ще става ясна полезността на новата педагогическа практика „Утринна приказка”в пилотните детски градини. Нашият екип работи по нея с голямо желание, обобщи директорът на ДГ „Здравец” Илияна Стойчева.