Любопитно

Две читалища, игумен и холандец са номинирани за „Пазител на традициите 2021“

Две читалища от великотърновска община са номинирани в националната инициатива „Пазител на традициите 2021”. Това е Народно читалище „Надежда 1869” – Велико Търново, предложено в категория „Кулинария” – Големи за книгата „Вкусът на времето, кулинарен пъзел от великотърновския край“. Второто е читалище „Народна просвета 1874” в село Ресен. То участва в категория „Организация”. Сред номинираните са и архимандрит Георгий, игумен на Преображенския манастир като пазител на изконните ресенки традиции и Якоб ван Бейлен, холандец, живеещ във Велико Търново и популяризиращ страната ни. И двамата са предложени в категория „Личност”.

„Пазител на традицията” е национална инициатива, провеждана от 2009 г. насам, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

От стартирането на инициативата всяка година се отличават постижения с приза “Пазител на традициите” като пазители на традицията в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище. Всяка година десетки българи биват отличени с наградата „Пазител на традициите“.

Гласуването в категориите ще приключи на 19 октомври 2021 г. Всеки ще може да гласува в страницата на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ 2021 за своя фаворит в съответната категория.

Кремена Крумова – Попова