Култура

Две книги представя д-р Дочка Василева в Изложбени зали

Д-р Дочка Василева е родом от гр. Горна Оряховица , но от дълги години работи във Велико Търново. Тя е  ендокринолог по професия и писател по призвание. На 29 септември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица  от 17ч. тя  ще  представи  книгите си  „Думи зад оградата“ и „Пътуване към обратната страна на вината „.

„По-голям процент от разказите в последната  ми издадена книга „Думи зад оградата“ са битови истории, които могат да се случат на всеки един от нас“ – споделя авторът и допълва, че и двете книги са посветени на паметта на баща и , защото той е първият  слушател и коректор когато започва да пише. Разказите, които са в по-старо време са по негови истории   , а други са истории, които той самият и е разказвал и които са се случили на негови познати. Дочка Василева споделя за себе си ,че любимият й жанр  „фантастиката“ е в част от разказите .

В първата си издадена  книга   “ Пътуване към обратната страна на вината“  авторката отново е включила битови истории  и споделя, че всеки , които я прочете си намира своят любим разказ от нея.“ Голям процент от познатите ми харесаха третият разказ “ Късчета Лунна соната в нозете ми“ , в който е вплетена една романтична история . хората , които са си романтици по природа харесаха романтичната страна на моите разкази в книгата. Докато тези, които са като мен трезвомислещи  повече харесват историите, които са свързани с несгодите  в  селският бит от едно време“- пояснява Д-р Василева

Писателката публикува редовно  свои произведения в интернет сайтовете “Откровения”, “Стихове БГ”, също и в Блог.бг, под псевдонима Довереница. Творби на г-жа Василева са публикувани в периодичните алманаси на литературна група в гр. Горна Оряховица, в поетичен сборник „Приятели в поезията” – 3 (2013 г.), в годишен литературен алманах на гр. Ловеч „Ехо от Мелта” (2014 г.). Тя има награди от литературни конкурси и публикации в български централни и местни издания. Още творби на Дочка Василева могат да се прочетат в сайта “Откровения“.

Пламена Димова