Култура Община

Два концерта в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ очакват своите почитатели

Два концерта в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново очакват своите почитатели.

На 14 юли във Велико Търново младият пианист Иван Керековски ще изнесе рецитал с произведения, както от барока, така и вдъхновени от бароковата музика. „Бисери от звук“ ще прозвучат от 18:00 в конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. В програмата има, както кратки произведения от Бах и Скарлати, така и музика от Бетовен, Чайковски, Михаил Големинов и премиера на произведението „Поема за вечната любов“ на Л. Вега. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по проект „Музикални инициативи“ .

Концерт „Музикални вдъхновения“ е част от проект „Вдъхновения от клавирното изкуство“, който представя редица произведения с висока художествена стойност от клавирната камерна музика. Концертът ще се състои на 15 юли от 17:30ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, които са домакин и партньор по проекта.

В първата част на музикалната програма специално място е отредено на българските композитори и техните клавирни произведения. Пианистките Деница Йорданова и Мирела Валявичарска ще представят творби на Любомир Пипков, Димитър Ненов, Светослав Обретенов, Димитър Тъпков и Атанас Атанасов.

Във втората част на концерта публиката ще има възможността да се наслади на някои от най-красивите и обичани произведения от Й. Брамс и А. Хачатурян.

Деница Йорданова и Мирела Валявичарска пресичат своите творчески пътища в НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” и от 2011г. развиват дейността си като клавирно дуо. От тогава до днес реализират множество концерти в страната и участват в редица културни инициативи. Носители са на много награди от национални и международни конкурси сред които: Международен конкурс за инструменталисти „Konzerteum“, Международен конкурс „Виенска класика“, Международен арт фестивал- Дойран, Международен музикален фестивал в гр. Белфор, Франция и др.

Събитието е с вход свободен.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Община Велико Търново, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и Сдружение „Алтернативен свят Оренда“.