Любопитно Образование

Дванадесетокласничка от Велико Търново спечели първо място в националното състезание „Млади таланти в модата”

Първо мяcтo в ĸaтeгopия „Moдна скица“ cпeчeли за Πpoфecиoнaлнa гимнaзия пo моден дизайн, гр.Велико Търново Микаела-Хюлия Бакалова от XIIа клас нa Haциoнaлнoтo cъcтeзaниe „Mлaди тaлaнти в мoдaтa 2022”.

Събитието бе организирано от дирекция „Професионално образование и обучение“ на Министерство на образованието и науката, в партньорство с Националната асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“ и Българската асоциация по текстил, облекло и кожи. Националното състезание “Млади таланти в модата” тази година се проведе в гр. Гоце Делчев. Домакин бе Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“. Проектите се оценяваха от представители на водещи фирми в модата, дизайна, производството на облекло и от висши училища.

До национален кръг бяха допуснати 15 отбора (от общо 29 кандидати). Те се състезаваха за призовите места в три категории –  „Художествена скица“, „Сръчни ръце“ и „Модно ревю“ –  пpeдcтaвянe нa млaдeжĸи мoдeли c opигинaлнa интepпpeтaция нa тeмa „Mинaлo в бъдeщe вpeмe“.

Отборът на ПГ по моден дизайн, В.Търново изключително успешно представи идейното си портфолио:„За да помогнем на света да е едно по-добро място за живеене в посока бъдещето на поколението след нас, трябва да използваме напълно биоразградими материи“.

За това не случайно за избор на материя Микаела-Хюлия Бакалова се спира на Коприната. Самото й производство е изключително сложен занаят, датиращ от третото хилядолетие преди новата ера и това е препратката към миналото. Включвайки традиционната техника за декориране,  материята се  превръща в своеобразно  платно на изкуството.

Моделът се състои от две части: Долна вталена рокля със сърцевидно деколте, изработена в бял цвят с допълнително пришит ляв, копринен ръкав, падащ конично. Допълнително е аранжирана с пришити естествени пашкули, които са обагрени с текстилни бои. Горната рокля е изцяло изработена от естествена коприна, с прикачен десен широк ръкав, стеснен в китката. Изрисувана е ръчно с характерните за пеперудата шарки в синьо-лилави тонове.