Образование

Дванадесетокласници могат да тестват онлайн знанията си с пробни матури по БЕЛ

12 април 2022, гр. София. На 16 и 30 април онлайн ще се проведат още две пробни матури по български език и литература за 12. клас, изцяло съобразени с новия формат на МОН. Възможността за учениците да тестват знанията си на крачка преди реалния изпит предоставят от издателство Клет България. Всички желаещи могат да заявят участие за пробните матури тук.

Участниците ще могат да направят изпита в удобно за тях време – онлайн матурата ще е достъпна през целия ден на двете обявени дати. След явяване на изпита, всички ще получат обективна обратна връзка от експерти оценители за цялостното им представяне – както на тестовата част, така и на отворените въпроси и есето/ЛИС.

С организирането на тези пробни матури издателство Клет дава възможност на дванадесетокласниците да добият реална представа и увереност за новия модел, по който за пръв път тази година ще се проведе задължителният държавен зрелостен изпит.

До момента се проведоха две пробни онлайн  матури на 2 и 9 април, като голям брой ученици изпробваха знанията си и добиха представа за пропуските си в учебния материал. Всички те имат възможност отново да тестват знанията си и да разберат дали са ги надградили, за да се представят по-добре на предстоящите дати.

„Реалният държавен зрелостен изпит по български език и литература наближи и всички дванадесетокласници трябва да се мобилизират, ако искат да постигнат добри резултати, които да са им полезни след това. Тези пробни матури ще им дадат ценна информация за това в кои области са пропуските им и на кои части от учебния материал трябва да наблегнат. Не по-малко важен е факторът, че с явяването на пробни матури учениците придобиват по-голяма увереност за реалния изпит“, коментира проектният ръководител от издателство Клет Бояна Табакова.

Клет България разработи и онлайн курс „М@турата“ за подготовка за държавния зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласници от цялата страна. Обучението е изцяло съобразено с новия формат на МОН, а ментори са преподаватели от едни от най-елитните софийски гимназии. Освен структурираната информация, която те предоставят, програмата включва и голям набор от дигитални ресурси за упражнение, мисловни карти, електронна христоматия и ценни съвети от психолог за справяне със стреса покрай изпита.

За всички участници са налични записи от срещите, до които имат достъп по време на целия курс. Преди старта на обучението се състоя безплатна пробна матура, както  и междинна такава по време на курса, като резултатите показват, че 60% от учениците са подобрили значително резултата си спрямо първата матура. Обучението М@турата ще завърши с финална пробна матура, с която учениците ще разберат до каква степен са подготвени за реалния държавен зрелостен изпит.

Всеки може да вземе участие в курса или да се запише за предстоящите пробни матури на уебсайта матурата.бг.

За издателство Клет България:

Издателство Клет България е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. Учебниците и учебните помагала с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett, осигурявани от издателството, са символ на качество за няколко поколения български учители.

Клет България доставя на българския пазар и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt.

Клет България е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.