Култура

Двама професори избраха Велико Търново за старт на съвместната си експозиция „Истории“, която ще гостува и в Италия

Изложбата „Истории” на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков събра приятели, колеги и ценители на изкуството в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Авторите са избрали Велико Търново като стартово място за тяхната експозиция, която, освен в няколко от големите градове в България, тя ще гостува и в Италия, каза доц. Мариета Конова, ръководител Катедра „Църковни изкуства” в Православния богословски факултет във ВТУ.

Проф. Красимир Русев специално благодари на двамата творци за приноса и подкрепата, които години наред дават на Факултета по изобразителни изкуства, на Катедра „Църковни изкуства” и на ВТУ.

Своите поздрави към двамата артисти поднесе и проф. Антоанета Анчева – ръководител Катедра „Изкуствознание и художествено образование” във Факултета по изобразителни изкуства. Тя определи изложбата „Истории” като творчески и артистична зряла, но млада като дух, и на европейско ниво.

Лаура Димитрова е родена в София.

Завършва Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. От 2013 г. е доктор, а от 2019 г. – доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ „Св. Климент Охридски“.

До сега е представила 31 самостоятелни изложби, от които – 18 в България и 13 в чужбина: Франция, Германия, Северна Македония; Сърбия, Унгария, Полша. Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Награждавана е многократно за своето изкуство.

Стефан Алтъков е роден в София, България.

Завършва живопис в Националната художествена академия в София. Получава докторска степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професор е по живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на живописта и рисунката. Член е на Съюза на българските художници. Участвал е в повече от 200 групови изложби и има повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са в много художествени колекции в България и чужбина. Присъдени са му множество награди в областта на визуалните изкуства.