Култура

Двама млади автори канят търновци на поетичен диалог

Александър Христов и Христо Мухтанов ще представят дебютните си стихосбирки в търновския бар „Хипстър” на 22 ноември от 20:00ч. Младите поети ще почетат свои стихотворения и ще поговорят с посетителите за творчеството си.

Поетичната книга на Александър е озаглавена „Крайпътна обител”. В нея темите и образите са свързани с пътя, спирането по пътя, с обителта и словото като спасение от бита и ежедневието.

„В своята „Опити за еволюция” Христо Мухтанов отбягва безпредметното сближаване с тематиките и подходите на масовото съвременно писане (…) отказали се от кича и атракцията, стиховете на Христо позволяват да останеш взрян в тях заради друго, което казва повече, отколкото писъкът на един отровен цвят.”, пише за книгата Георги Гавраилов.

 

Александър Христов е завършил „Българска филология“ и магистърска програма „Литература и култура” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2014 г. е сред лауреатите на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, а през 2016 г. е отличен за белетристика в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Участва в научни конференции и сборници и има публикации в LiterNet, „Литературен вестник“, „Кръстопът“ и др. През 2017г. издава дебютната си стихосбирка „Крайпътна обител”.

Христо Мухтанов е завършил Природоматематическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново, където за пръв път написва свои стихотворения и участва в литературни четения. Живее в София от 2010. Има бакалавърска степен по „Макроикономика“ от УНСС, както и магистърска степен по „Финанси“ от същия университет. През 2014 и 2015 е отличен от журито на конкурса „Веселин Ханчев“, а през 2016 г. е след отличените и в конкурса „Боян Пенев”. Дебютната му книга с поезия „Опити за еволюция” е отличена с награда в 45-ото издание на конкурса „Южна пролет“.