Любопитно

Да се издигне паметник на подпоручик Димитър Сотиров, предлагат от Съюза на ветераните във войните

Да се направи паметен знак на подпоручик Димитър Сотиров в родното му село Теодосиево, сега Камен, предлагат от областната организация на Съюза на ветераните от войните. Повод за предложението е 100-годишнината от рождението на летеца, която се навършва на 28 юли. Сотиров е български ас от Шести изтребителен полк, участвал е във Втората световна война и в защитата на София по време на бомбардировките. Загива геройски по време на разузнавателен полет над Прищина на 22 септември 1944 г. По време на мисията неговия самолет е засегнат от огъня на немската противовъздушна отбрана и експлодира във въздуха.

Съгласно процедурата идеята на Съюза трябва да се съгласува с кметството в село Камен и Областна комисия „Военни паметници”. След това се изисква одобрение от Министерството на отбраната. В зависимост от отпуснатата субсидия – ще решим дали да издигнем паметник или паметна плоча, обясни местният председател на организацията Иван Коев.

„Интересното за Сотиров е, че  през пролетта на 1944 г.  се сгодява за примата на българската опера Катя Попова.  След гибелта му тя остава вярна на своя обет и не създава семейство. На 24.11.1966 г. Катя Попова загива в авиокатастрофа”, отбеляза Коев.

 

 

Снимка – Фейсбук