Образование

Да се запазят приемните изпити по български език и история в юридическите факултети, настояват от Студентския съвет на ВТУ

За промени в юридическото образование настояха представители на студентските съвети на среща в Министерството на правосъдието. Студентският съвет на Великотърновския университет бе представляван онлайн от Светослав  Мишев, докторант в Юридическия факултет. „Нашата теза беше да се запазят кандидатстудентските изпити по Български език и по История на България, като всеки университет да решава какъв да е форматът – тест или тема. Смятаме, че тази проверка по предметите е задължителна. Юридическият факултет на ВТУ дори и по време на COVID -19 не допусна прием с оценки от държавните зрелостни изпити, както е в Софийския университет и в други правни факултети“, каза пред Общинското радио Мишев. По негови думи необходими са единни държавни изисквания на обучението по специалността „Право“. „Според мен, ако държавният изпит е централизиран, отговорността за неговото провеждане трябва да се поеме от държавата в лицето на Министерство на правосъдието. На този етап държавните изпити се организират от съответните правни факултети с участието на един върховен магистрат, един вътрешен преподавател и един външен преподавател от друг юридически факултет“, поясни докторантът.

На срещата е дискутирана още възможността за въвеждане на бакалавърска и магистърска степен в правното образование.

Светослав Мишев подчерта, че Великотърновският университет е сред малкото, в които има правна клиника – място, в което студентите се срещат с истински казуси и клиенти. „Трябва да се направи по-ефективно практическото обучение. В момента то е само заверка на книжките и студентите почти нямат практически занятия“, коментира той.