Политика

Да се въведе оценка за възпитание в училищата, предлагат от КТ „Подкрепа”

Да се въведе оценка за възпитание, дисциплина или поведение на ученика в училище, предлага ръководството на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Това съобщи във Велико Търново председателят на профсъюзната организация Юлиян Петров. По негови думи стотици пъти  повече са случаите, в които учителят е поставен между чука и наковалнята и към него има  психологическа или физическа агресия. По данни на просветното министерство миналата година инцидентите са били около 3000. Според Петров оценката за възпитание може да повлияе като балообразуваща при кандидатстване в 7 клас. „Ако ученикът е бил толерантен спрямо останалите – ще бъде оценен малко по-добре”, коментира синдикалният лидер.

Юлиян Петров коментира, че новият бюджет за образование от 4,1 млрд. лева няма да е достатъчен. „Той гарантира увеличението на заплатите с до 20%, но средствата няма да стигнат за въвеждането на едносменния режим на обучение, както и за целодневната организация на учебния процес. Парите няма да стигнат и за покриване на минималните стандарти за т.нар. физическа среда в учебните заведения”, каза Петров.

10 млрд. лева или 6% от вътрешния брутен продукт са необходими, за да се  постигне по-добра материално-техническата база, за повече педагогически съветници, качествена храна, за покриване на транспортните разходи на учителите, допълни зам.-председателят на синдикат „Образование” Георги Шошев.

Предложението на синдиката за оценка възпитание или дисциплина е прието от МОН като „идея, хипотеза и за дебат”.

Министерството има свой проект на стратегия за възпитанието, който трябва да влезе в сила до месец.