Денят Община Общински съвет

Да има фигура пред паметника на Левски в Търново е решено преди 10 години

Да има статуя на лъв пред паметника на Васил Левски във Велико Търново е решено още преди 10 години. Това стана ясно днес от отговора на кмета инж. Даниел Панов на питане, отправено от групата на общинските съветници от БСП.  Поставянето на фигура, която да завърши ансамблово пространството пред паметника на Апостола, е предложено от почетния гражданин на Старата столица Велика Иванова до тогавашния кмет д-р Румен Рашев. Творчески екип от арх. Лалев и проф. Денев предлагат за обсъждане фигурата на лъв, а великотърновци имат 20 дни на разположение, през които на специален за целта телефон в общината да дават мнение и предложения. На 29 юли 2008 г. Обществен комитет „Васил Левски”, тогава председателстван от Иван Църов, прави обществено обсъждане и излиза със становище, че предложеният от колектива лъв е прекалено голяма, модернистична фигура и не се вписва в средата. Комитетът подчертава, че не е против фигурата на лъв, а просто не приема формата. Затова и настоява статуята да се изработи от същия материал, от който е изработен и паметника на Дякона.

Дискутирани са и вариантите вместо лъв да бъде поставен лавров венец или кама и револвер върху Библия, но лъвът надделява.

„Това, което правим днес, е да довършим започнатото преди 10 г. Проф. Денев и арх. Лалев направиха картонен макет и го поставиха, за да бъде маркиран обемът на фигурата. Хората във Велико Търново ще решат дали да е лъв или някаква друга фигура. Ще възложа и на експертите по култура в общината да излязат със становище.” – каза днес от трибуната на местния парламент инж. Панов.

Петко Тюфекчиев от групата на БСП обяви, че ще направи предложение до председателя на Великотърновския общински съвет още на следващото заседание да се проведе обсъждане на бъдещата композиция, касаеща паметника на Левски.