Образование Община

„Да запазим завета на проф. Бурмов“ призоваха на патронния празник на Великотърновския университет

„Ще открием представителство на Великотърновския университет във Виена! Ще го направим, нас ще ни има като европейски университет, така както сме започнали в началото,” каза в своето приветствено слово ректорът проф. д-р Христо Бонджолов на официалното откриване на патронния празник. Тържеството се проведе пред паметника на Светите Равноапостоли пред ректората на университета.Събитието започна с изнасянето на патронната икона на Светите братя.

Вече 55 години  Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” достойно носи името на светите братя и се развива в контекста на традициите на блестящата Търновска книжовна школа на Патриарх Евтимий. На патронния празник присъстваха много официални гости, сред които проф. д-р Любомира Попова – областен управител, Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновския общински съвет, Снежана Данева – Иванова – заместник-кмет на общината, Великотърновският митрополит Григорий, ст. комисар Димитър Машов – директор на ОД на МВР, Розалия Личева – директор на РУО, бриг. ген. Пламен Богданов, народни представители. Специални гости бяха преките наследници на основателя на ВТУ проф. Александър Бурмов – неговите внуци Десислава Бурмова и Александър Бурмов. „Безспорни са приноса и заслугите на проф. Александър Бурмов и неговите последователи в лицето на следващите поколения академици. Благодарни сме, че тук се пази неговия завет – да се прави наука и само можещия, да прави наука”, поздравиха те  участниците в празника и подариха на университетския музей автентична снимка – портрет на проф. Александър Бурмов от личните им архиви.

Слово за Великотърновския университет и делото на светите братя Кирил и Методий поднесе проф. Радослав Радев – председател на Общото събрание на университета.

Почетния знак на Ректора бе връчен от проф. Бонджолов на проф. Пламен Павлов. Повод за това е предстоящия му юбилей, неговите ценни научни открития и инициативи, насочени към утвърждаване единството на българската нация и връзките на България с нейните общности извън днешните й граници, както приносът му в укрепване  авторитета на Великотърновския университет.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий благослови преподавателите, гостите и студентите на университета.

Тържествената церемония завърши със засаждането на дъбово дръвче до паметника на Патриарх Евтимий.

Ивайло Илиев