Политика

„Да, България” и ДСБ прогнозират предсрочни парламентарни избори

Непредсказуема е ситуацията в страната. Не изключваме предсрочни парламентарни избори до края на годината, каза лидерът на Демократи за силна България  Атанас Атанасов и припомни, че още през декември 2015 г. „заявихме, че няма да крепим модела „Борисов” и ще работим за неговото смъкване”.

Създаваме траен политически съюз. Неговата цел не е просто съвместно явяване на предстоящите европейски и местни избори, а изграждане на демократична алтернатива на сегашното управление, поясни председателят на „Да, България” Христо Иванов. По негови думи общите каузи са записани в платформата „Български манифест за Европа”. Тя бе учредена на 18 ноември м.г. и с подкрепата на обединението „Нова република”, БЗНС, Зелените и ДЕОС. „Целта на платформата е не само да подготви  явяването ни на европейските избори, а да мобилизира нашия капацитет и подкрепа за България да остане в сърцевината на Европейския съюз. Съюзът преживява безпрецедентна кулминация от кризи, която неизбежно ще го промени. Очертанията на промените вече се виждат, но те тепърва ще бъдат дефинирани. Въпросът е не да се носим по течението и да чакаме какво ще ни кажат началниците от Брюксел и Германия, а страната ни да има активна визия за своето място в тези промени”, отбеляза Иванов.

Според него „Да, България” и ДСБ ще запазят своите физиономии, структурите няма да се обединяват в единна организация. Коалиционният формат и неговата управленска програма предстои да се  договарят. „Това, което ни събира, е необходимостта да рестартираме демократичния и правов ред на България, защото страната все повече се плъзга към централно-азиатски модели на упражняване на властта”, каза Христо Иванов. По негови думи следващите избори ще се превърнат в референдум на тема – искат ли гражданите централно-азиатско управление в орбитата на Кремъл и Анкара, или искат България да остане в сърцевината на европейския проект.

Атанас Атанасов и Христо Иванов днес  във Велико Търново се срещнаха с актива на партиите в областта. Експерти на „Български манифест за Европа”  дискутираха с тях проблематиката за бъдещето на Европа и мястото на България като интегрална част от европейското семейство.

Евродепутатът Светослав Малинов, бившите народни представители Радан Кънев, Иван Иванов, Мартин Димитров, политологът Евгений Дайнов участваха в дебата.