Образование

„Даскалът по музика “ за креативността в онлайн обучението

В условия на извънредно положение ученици и учители със съвместните си усилия успяха да се адаптират към онлайн платформата за обучение, която въведе Министерство на образованието.

С цената на много  труд тази машина проработи и едва ли има вече ученик, който да не знае как да влезе във виртуалната класна стая.

По креативен и интересен начин преподавателят по музика в СУ “ Св. Патриарх Евтимий“ – гр. Велико Търново  Добрин Пелтеков реши да презентира образователните уроци , допълвайки теоретичната материя с видео клипове на световноизвестни музиканти.

„Всички колеги учители реагират бързо от това което виждам в интернет и просто се справяме чудесно като съсловие. Децата много бързо навлизат , тъй като са на ти с технологиите и много малко от тях срещат трудности“ -сподели креативният преподавател.

Според него учителите ползват всякакви  видове платформи за да могат да достигнат по по-достъпен начин до своите ученици и затова образователният процес не спира.

Добрин Пелтеков смята себе си за облагодетелстван в това отношение, защото предметът му позволява да импровизира и да не бъде в рамки, което му дава възможност да използва няколко платформи, една от които е  тази  за видеоконференция, където  им разказва урока, в който са включени и  музикални клипове. Даже провокира своите възпитаници, като им задава задача да композират песен, а той от своя страна  помага с реализацията,  за да може  всичко това да се случи онлайн. Тази негова идея вече  е осъществена в  шестите класове, където една от ученичките измисля текста на английски , а другите деца от класа създават ритъма.

За основните си проекти по които работи с друга част от учениците в училището- група “ Хаштаг“ Добрин Пелтеков разказва, че  към момента няма как да се правят виртуалните им срещи, тъй като се получава забавяне в звука  и не е възможно едновременно да свирят всички, защото там и една секунда закъснение оказва влияние на репетицията. Но за сметка на това в музикалната телевизия продължава да работи с голям успех!

Пламена Димова