Денят

Дари пак в „Операция плюшено мече“

За единадесета поредна година във Великотърновска област се провежда кампанията „Операция плюшено мече“. Чрез нея се даряват подаръци за Коледа на деца от социални центрове и социално слаби семейства. Тази година малчуганите са 133. Сред коледните им желания са музикален плейър, козметика, играчки.

Според регламента, подаръците трябва да са нови, опаковани и надписани за всяко дете. Поради защитата на личните данни, всяко дете е посочено на страницата на инициативата в интернет с прякор. До 9 декември ще се събират подаръците от дарители. След това по график всеки от тях, ще може лично да ги връчи на децата.

Освен това, са заявени и 1 321 нужди от храна, консумативи за бита, техника и ученически пособия.

„Операция плюшено мече” е национална кампания. Създадена е изцяло от доброволци, чиято цел е да дарят надежда за по-добри дни на децата, които биват отглеждани без родителска грижа. Всеки, който реши да се включи може да закупи индивидуален подарък за конкретно дете.

Екипът на „Плюшено Мече“ публикува списъци с деца от домове от различни градове в страната и техните най-желани подаръци за Коледа в своята страница си – plushenomeche.org и във Фейсбук. Срещу всяко име в списъка стои детето и онова което иска или има най-голяма нужда, ако е болно. Отговорникът за съответната област одобрява коментара (заявката). След това обновява списъка, пишейки името на дарителя срещу това на съответното детенце. Един човек може да посочи, че ще изпрати необходимото и на повече от едно сираче.

Кремена Крумова – Попова