Здравеопазване

Дарителска кампания организира Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония

Кампания  за борба с пулмоналната хипертония се провежда в онлайн среда през целия месец май и се реализира с подкрепата на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. А 130 български пациенти отбелязаха за осми път Световния ден на пулмоналната хипертония, сподели Наталия Маева – председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Тя обясни, че при пулмоналната хипертония артериите, които пренасят кръвта от сърцето до белите дробове, се стесняват. Така сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии, което води до повишено кръвно налягане в белите дробове и уголемяване на сърцето. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

„Заболяването е популярно още като „болестта на сините устни“, поради един от симптомите – посиняването на устните от липсата на кислород. За съжаление, диагнозата често се поставя твърде късно, поради това, че симптомите на заболяването са неспецифични. Много често причината за оплакванията на пациентите или не се разпознават, или се игнорират от лекарите”, коментира Наталия Маева.  Целта на онлайн активностите през май е да се насочи вниманието към заболяването, което може коварно да се промъкне във всяко семейство. Познаването на болестта ще подобри разпознаването ѝ от пациенти, близки и лекари и ще повиши обществената чувствителност към засегнатите от това състояние.

На всеки пациент с пулмонална хипертония са необходими два апарата – един за домашна употреба и един портативен, за да може  да  остане възможно по-дълго физически активен и да избегне психологическите последствия от изолацията. Въпреки усилията ни, до днес НЗОК продължава да не реимбурсира тези медицински изделия. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. „състрадателно лечение“, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас.

    Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация. У нас около 300 човека  с пулмонална хипертония остават недиагностицирани и без достъп до скъпоструваща терапия “, сподели още Наталия Маева.

  В рамките на  кампанията  в помощ на пациентите с пулмонална хипертония стартира дарителска акция за събрание на средства за  закупуването на портативен кислороден концентратор, който да бъде предоставян на пациенти в нужда. Необходимата сума е 5 900 лева.  Всеки, който  иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“: IBAN: BG50FINV91501215663754, BIC: FINVBGSF. Първото дарение за изделието е на музиканта Орлин Павлов, който дари сумата от 500 лева.