Здравеопазване

Дарение на кардиологичното отделение в областната болница връчи Ротари клуб Велико Търново

Два ЕКГ холтера и един стационарен ЕКГ апарат на стойност близо 13 хиляди лева дари Ротари клуб Велико Търново на кардиологичното отделение в областната болница. „Средствата са събрани на благотворителния коледен бал през декември 2017 г., в който  участваха и неротарианци. Надявам се апаратите да свършат работа и да се използват за това, за което са предназначени””, каза президентът на клуба Калоян Ганев.

„В навечерието на 113-годишнината от създаването на Ротари движението имаме удоволствие да поднесем своя дар на търновската общност в лицето на кардиологичното отделение и да изпълним хуманитарната си кауза, завещана ни от ротарианците преди нас”, каза Митко Минев. Адвокатът припомни, че през месец ноември Ротари клуб Велико Търново става на 80 години. „Гражданите ще разберат и за други хуманитарни начинания на клуба, който се стреми да подобри начина на живот в нашата общност”, допълни Минев.

Ротари клуб са доказали, че са наши партньори, подчерта директорът на болницата Стефан Филев. По негови думи дарението е ценно в условията на хроничен недостиг на средства за здравеопазването. „То ще облекчи силно работата на колегите, но ще бъде и в полза на пациентите”, обясни д-р Филев.

„Дарението, което получихме, е много ценно за отделението, тъй като отдавна имахме нужда от  по-съвременна техника в областта на ритмологията. С помощта на ЕКГ холтер апаратите можем да регистрираме 24-часова кардиограма на пациента, която дава добра възможност да диагностицираме всички ритъмни и проводни нарушения и да приложим подходящо лечение”, отбеляза завеждащият на кардиологията в стационара д-р Харалампи Бенов. Лекарят сподели, че специалистите имат нужда във функционалната диагностика от нов апарат за стрес тест. Той струва около 100 хиляди лева, но с него може да се наблюдава освен сърдечната дейност и функциите на дихателната система, поясни д-р Бенов.

45 болни в момента са настанени в отделението. Най-младият пациент през последните дни с преживян инфаркт е 38-годишен мъж, а най-възрастният – 90-годишна жена.