Интервю Спорт

Картинг шампионът за 2018 г. Дани Арсов: Представих се добре, но можеше и по-добре

Великотърновец е новият шампион по картинг на България за 2018 година в клас „мини”. Той е само на 10 години и се казва Данислав Арсов. Четвъртокласникът в ОУ „Бачо Киро” е един от класическите, но редки примери за силата на мечтите и как когато се бориш за тях и имаш правилните хора зад гърба си, те започват да се сбъдват. След изключително натоварен сезон, в неговия край Дани се завърна във Велико Търново като шампион. Това се случи след отличното му представяне на финалите в град Серес, Гърция, където мериха сили най-добрите картинг-състезатели. „Чувствам се добре, но можеше и по-добре. Да опиша как се представих – малко падане, след това ставане, газ и победа”, сподели в интервю за Общинското радио Данислав Арсов. Неотлъчно до него както по време на гостуването в Общинското радио, така и на пистата, бе неговият баща и личен треньор Стефан Арсов. „Средно по десет деца се състезаваха през целия сезон, а на последния кръг в Гърция останаха само 4-5. Всички те се бориха за челните места. В това състезание имахме подкрепата на спонсорите, които можем да наречем наши приятели. Едната фирма ни помогна изключително много в Гърция – за първи път не се налагаше да се правя на механик, и Дани имаше професионално настроена машина”, сподели бащата на момчето.

Подготовката, споделят Арсови, е трудна, като се има предвид, че във Велико Търново няма писта, на която да се тренира. Докато конкуренцията от по-големите градове се справя по нормалния начин, Данислав гледа клипове, внимателно подбрани от неговия баща. Те са записани по време на състезания на съответната писта. Целта е, когато момчето пристигне в даденото населено място, вече да има чувството, че е бил на пистата. „Гледане на стотици видеоклипове – това е нашата подготовка. А пистата в Серес е наистина много интересна, изключително технична и трудна за настройки”, допълни Стефан Арсов.

Следващият сезон Дани Арсов може да започне със същата машина, в момента семейството трябва да покрие разходите за консумативи. А след това, казва бащата, човек продължава да мечтае: „Мечтаем вече да излезем в чужбина. Меката на картинг спорта е Италия – оттам е стъпалото, от което можем да се изкачим към по-големите мечти. Целта ни е да намерим по-голяма подкрепа и да направим поне едно-две състезания навън”, каза още Стефан Арсов.

Сред най-големите фенове на Дани е неговата класна – г-жа Дончева от ОУ „Бачо Киро”, която от скоро носи нова фамилия – Михайлова, споделя ни по детски Дани. „Госпожата много се зарадва и каза, че когато ми донесат купата, да я занеса в училище, за да се почерпим”, добави шампионът. А баща му, като за финал на разговора, продължи мисълта на момчето, че „трябва да си първи – както на пистата, така и в училище”.

Целия разговор с Дани и Стефан Арсови чуйте в прикачения звуков файл.