Спорт

Дани Арсов в MINI и Алекс Дешков в MiniBG са шампиони на Националните картинг серии за 2019-а

След поредната двойна великотърновска победа, Дани Арсов в MINI и Алекс Дешков в MiniBG са шампиони на Националните картинг серии за 2019-а.

След като през сезон 2018 Данислав Арсов върна Велико Търново на върха на българския картинг спорт след 28-годишно прекъсване, в приключилия миналата неделя шампионат 2019 той защити титлата си с 5 победи от 6 състезанияq  а Александър Дешков добави великотърновска приз и при най-малките в дебютния си сезон също толкова безапелационно, спечелвайки 4 от провелите се 6 кръга.

Състезанието се проведе миналия уикенд на пистата в град Кюстендил. За Алекс то бе решително, доколкото разликата между него и основния му конкурент беше само 1 точка. Алекс, макар и само 7 месеца след като за пръв път седна в професионален картинг, показа характер, а единствената сесия, която не спечели през целия състезателен уикенд беше поради удар от страна на съперника си за титлата във втория квалификационен хийт. И в двата финални манша младият талант на Планекс Рейсинг Тийм стартира от първа позиция и взе сериозен аванс още след старта.

В по-горния клас MINI, въпреки че липсваше каквато и да е интрига относно шампионската титла – Дани Арсов водеше с 57 точки пред втория при максимално 50 точки, които трябваше да бъдат разпределени, събитията отново се развиха изключително интересно, динамично и драматично. Състезател с технически проблеми попречи на Дани да направи бърза обиколка по време на квалификациите, а наказание след изключително технично, сложно и на висока скорост изпреварване в края на старт-финалната права по време на първия квалификационен хийт го оставиха на 6-та стартова позиция за първия от неделните финали.

Третият местен пилот – Красимир Лазаров в „кралския“ клас KZ, за съжаление не успя да вземе участие в това състезание поради служебни ангажименти. Краси обаче вече се е съсредоточил и сериозно се подготвя за запомнящо се участие в следващия шампионат, по примера на по-малките си колеги.

За младите ни пилоти – и двамата ученици в ОУ „Бачо Киро“, предстоят няколко месеца на усърдно залягане над уроците, годишно награждаване в края на годината, а напролет – при достатъчно късмет и подкрепа – нови стартове и  нови победи.