Община

Даниел Панов разпореди денонощен мониторинг на Янтра, Белица и притоците им

Водните нива остават далеч от критичните стойности

Кметът на Велико Търново Даниел Панов e разпоредил денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица, както и на техните притоци, всички деретата и водостоци. Това информираха от пресцентъра на местната администрация.

Превантивната мярката се налага по повод обилните валежи. Към момента се поддържа  постоянна връзка с всички кметове и  наместници в населените места от общината. Особено внимание се обръща на речната проводимост около мостовите съоръжения.

Към обяд нивото на  Янтра в кв. „Чолаковци“ е било 3,40 метра. В следващите три часа  е спаднало до 3,13 метра. Критичната стойност в този район е 6,50 метра, уточняват от местната администрация. На всеки 15 минути в контролния център в Община Велико Търново постъпва актуална информация за движението на водите, събрана от радарните сензори на изградената телеметрична система. В реално време тя подав данни от кв. „Чолаковци“, Килифарево и с. Пушево. Към момента системата отчита спад на речните  нива и в трите места.

Не са постъпвали сигнали за бедствия или аварии в населените места от община Велико Търново. Язовирите се намират в задоволително експлоатационно състояние и имат достатъчно капацитет за поемане на водата от дъждовете, информират още от общинския пресцентър.