Община

Даниел Панов прие делегация от Босна и Херцеговина

Делегация от Босна и Херцеговина, водена от председателя на Председателството на страната Младен Иванич, прие  кметът на Общината Даниел Панов. Двамата са разговаряли за историята, културата, икономиката на старопрестолния град. „Негово Превъзходителство беше впечатлен от културно-историческото наследство, от дейностите в областта на културния туризъм, развитието на леката промишленост и проектите за строителството на магистрала „Хемус” и скоростния път Русе – Свиленград”, обобщи на брифинг Панов, като подчерта, че България е първата държава, признала през 1992 г. суверенитета на Босна и Херцеговина, а растителността в парковото пространство на църквата „Св. 40 мъченици” е дарена от босненски бизнесмен.

„Избрах да посетя вашия град по няколко причини. Велико Търново е прочут особено сред сърбите заради свети Сава, чиито мощи са погребани тук, известен е като столица на културата. Надявам се, че моето посещение ще допринесе за по-добро сътрудничество, за побратимяване с наш регион”, каза Негово Превъзходителство. По  думите му първият и най-евтин начин на разширяване на отношенията е чрез туризма. „За това съм тук, за да кажа, че има шанс”, обясни Младен Иванич. Според него икономическите връзки между България и Босна и Херцеговина не са на много високо ниво. Около 100 милиона евро е стокооборотът между държавите. Иванич посочи две причини за това. Едната е лошата инфраструктурна свързаност между балканските страни, а другата – представата на хората, че в Босна не е достатъчно безопасно, заради войната отпреди 25 години.

Макет на Царевец и реплика на златната перпера на цар Иван Асен подари кметът на Негово Превъзходителство. Домакинът получи рисунка на шевица, защитена от ЮНЕСКО.

„Впечатлен съм от този мощен град, изпълнен с история, от топлото гостоприемство на кмета и всички граждани”, написа Младен Иванич в почетната книга на Общината.

Министърът на външните работи Игор Църнадак, посланикът на Босна и Херцеговина у нас Радомир Богданович, българският посланик във федералната държава Августина Цветкова бяха в състава на чуждестранната делегация.