Образование Община

Даниел Панов посрещна просветни дейци по случай Деня на християнското семейство

Редица дългогодишни учители и директори на детски градини и училища в общината покани кметът Даниел Панов на превърналата се в традиция среща, по случай Деня на християнското семейство. Впразничната вечер почит и благодарност на посветилите живота си на просветата отдадоха деца от ДГ „Соня“ и ОУ „Бачо Киро“, които бяха подготвили концертна програма, както и областният управител проф. Любомира Попова, началникът на РУО инж. Розалия Личева, проф. Михаил Харалампиев – председател на постоянната комисия по образование във Великотърновския общински съвет, директорът на просветната дирекция в Общината Пенка Игнатова и експерти от различни образователни и здравни институции, които уважиха събитието.

Подрастващите на получиха подаръци от инициатора на срещата – градоначалникът на старата столица. На всеки малчуган Даниел Панов връчи лакомства и образователната книжка „Моето семейство“ с посвещение на титулната страница, което особено силно впечатли най-малките.

Празникът Въведение Богородично е обявен за Ден  на християнското семейство през 1929 г. с решение на Светия синод на БПЦ. Не по-малка роля във възпитанието на децата от семейната среда има тази в училище, където се развиват заложбите и дарбите на децата, а именно учителите са духовните родители на поколения българи. Това припомни свещеноиконом Славчо Иванов. Той благослови търновските учители, някои от които споделиха своите емоции веднага след това. Само една от десетте божии заповеди не забранява нищо, подчерта свещеникът – това е заповедта, която повелява почитай майка си и баща си.

С голям детски концерт бе отбелязан празникът. Пълна с публика зала посрещна снощи малчуганите от детските градини „Здравец“, „Слънчев дом“, „Пламъче“ /Дебелец/, децата и учениците от Фолклорен ансамбъл „Българче“ и Неделно училище към храм „Свети Николай“. Младите таланти пяха и танцуваха, пресъздадоха българки народни обичаи, разиграха сюжети от приказки, а всяко изпълнение събра бурни аплодисменти.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави децата, техните учители, родители и близки с християнския празник и благодари на младите таланти за създаденото от тях чудесно настроение.

„Православната вяра и семейството винаги са били сред стълбовете на нашето общество, били са опора и са крепили народа ни дори в най-тъмни времена. Нашите традиции и обичаи, нашата история, нашите обреди и празници – всичко това е част от българската идентичност и ни е съхранило като народ през вековете“, обърна се към аудиторията Панов.