Денят

Даниел Панов: От Търново нашите предци избират европейския път пред свободна България

„От Търново нашите предци избират европейския път пред свободна България. И този път е повече от ясен – от изостанала провинция, от територия България се превръща в съвременна европейска държава с гражданско общество”. Това подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

В приветствието си той отбеляза, че през 1879 г. българските депутати се доказват като истински държавници, „които макар и да имат люти спорове помежду си – се обединяват и доказват, че милеят за своята родина и имат визия за бъдещето. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави”, каза Панов. По негови думи приетата преди 28 години Конституция е естествен наследник на Търновската, защото и тя отразява най-важните за едно демократично общество принципи – правата, свободите и задълженията на гражданите.

Даниел Панов пожела на конституционните съдии да работят с мъдрост и последователност, да бдят върху правовия ред  и волята на суверена – българския народ.