Денят Община

Даниел Панов: За мен Велико Търново е кауза

Това заяви градоначалникът на Историческата и духовна столица на България на среща с журналисти, която се проведе на VIP-площадката на спектакъла „Звук и светлина”. Цялото изказване на кмета чуйте утре на 98 FM в рубриката „Имате думата”, след новините в 10.

Както знаете, всичко в Общината през годините е било планирано, включително европейските програми, по които сме кандидатствали. Радвам се, че имаше и градивни критики, винаги съм ги вземал под внимание. Това, което мога да кажа след края на втория ми мандат е, че

във Велико Търново има промяна.

Не го отчитам аз, лично. Аз не мога да усетя тази промяна, поради простата причина, че работата на кмета не е да бъде в кабинета, а да бъде в кварталите, по улиците, на терен. Винаги съм комуникирал с гражданите, включително за дребните проблеми, които са важни за кварталите и за хората. Нещата винаги се приоритетизират. В града и общината през първия ми мандат се говореше за дупки, за лоши улици, запушени квартали, говореше се за лоша образователна инфраструктура, паркова среда, детски площадки. Смятам, че всичко това успяхме с много труд и постоянство да го свършим. Всичките ни паркове са ремонтирани, почти цялата образователна инфраструктура е обновена, бизнесът винаги е откликвал.

Изискванията на гражданите в последните няколко години вече се фокусираха в други посоки – в жилищните квартали. С администрацията вече втора година планираме всички онези неща, които години назад не са били свършени и години назад не са били вземани под внимание, когато великотърновци са имали желание те да бъдат свършени. Мога да кажа смело, че преди малко повече от три месеца започна планиране в кв. „Колю Фичето”. В самия квартал има 8 зони, проучени и заснети са три от тях. Над 220 паркоместа могат да бъдат организирани в тях в услуга на живущите там. Остават, разбира се 5 зони и се надявам да излязат още повече места. Имаме визия да се направи и паркинг, но всичко това е въпрос на планиране и време, защото и аз, като всеки един гражданин,

искам всичко да се случва бързо и хората да усещат тази промяна.

Започнахме още 2015-та година с междублоковите пространства в кв. „Бузлуджа”, на следващата – кв. „Чолаковци”. Знаете, че повече от половината квартал е обновен, не само с улици, осветление,градска среда, но най-важното е, че детската градина, строена преди 40 години в момента има нова визия. Имаме и повече деца записани тази година, заради добрата инфраструктура. СУ „Комаров” е училище за над 1000 ученици, в момента са малко повече от 200. Имаме идея това училище да придобие иновативен статут, предстои кандидатстване по програми, включително по Норвежкия механизъм в края на тази година. Пешеходната пътека между „Бузлуджа” и „Чолаковци” също е обновена. Пътят зад Практикер, бе важен, от години бе останал като идея – още от стария кмет д-р Рашев. Преформатирахме стария проект, и в момента виждате, че улицата е почти напълно завършена. Тя ще отпуши и кв. „Бузлуджа” и кв.”Зона В”. Важно е също така, ме улиците и междублоковите пространства през годините са останали непроучени, непроменени. Не искам да влизам в детайли, но част от блоковете, които са построени – не са отчуждени улици от собствеността на инвеститорите и в момента тези отчуждавания са най-вече на улиците „Димитър Благоев“, „Иван Хаджидимитров”, „Борис Богданов”, „Народни будители”. Този процес е дълъг, тъй като трябва първо да се отчуждят , да се изкупят собственостите на частниците, които имат имоти и след това да се направи ПУП. Следващата стъпка е да се направи обследване на подземната инфраструктура – вода и канализация и тогава да се предвиди и осветлението. Именно по тези няколко улици, а има и още много други, няма да изброявам днес, ние сме насочили фокуса си към това планиране, което ще продължи и в бъдеще. Със създаването на новия ПУП ще бъдат създадени и нови паркоместа. Има два частни инвестиционни проекта, входирани миналата седмица в общината. Единият е за многоетажен паркинг, вече има инвеститори, които инвестират в този тип услуга.

Няма град в България, който да няма проблем с паркирането.

За да се случи една успешна промяна трябват много усилия, работа, труд – не само на администрацията, към която всички са насочили своето внимание, но трябва да има и гражданска съвест, активност, което в последните няколко години вече се случва. Всеки търновец има отношение към промяната на жилищния си квартал, стария град, училището или градината на своето дете. Винаги сме разглеждали предложенията и жалбите като приоритетна форма, която трябва да се реши първа. Работата трябва да е последователна, а това сме го направили. Мога смело и с чиста съвест да заявя, че заварих нещата по един начин, тогава нямаше европейско финансиране, естествено бюджетът на общината беше близо 50 000 000 лв. през 2011 г. Сега, без увеличаване на данъците от началото на 2011г., Община Велико Търново към 2019 г. разполага с двоен бюджет – почти 100 000 000 лв. Няма как да отрека, че това се дължи най-вече на добрата ни комуникация с изпълнителната и законодателната власт.“, каза кметът Панов.