Образование

Даниел Панов връчи специални призове на млади учители от област Велико Търново

Специални грамоти връчи кметът Даниел Панов на  учители и училищни директори от областта. В категорията „бебето” призът спечелиха 22-годишната Надя Семова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Батак и  Ирина Белчева от ДГ „Ален мак” във Велико Търново. Преподавателят от училище „Св. Климент Охридски” във Виноград Христо Петров бе отличен с грамота за това, че всеки ден пътува по 41 км, за да стигне до работното си място. Учителят по история и цивилизации Марин Петков от СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш получи приз за учител, преподаващ на най-много ученици, а инж. Марияна Кинова от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Златарица грабна наградата в категорията учител, който преподава най-много предмети. Инженер Кинова води обучение по 12 предмета. Със специалния приз бяха удостоени и директорите на Спортното училище в старата столица Снежина Михова и Марияна Попова на ДГ „Вяра, Надежда, Любов” в Павликени – Марияна Попова. Двете ръководителки са назначили за тази учебна година най-много учители без педагогически опит.

Даниел Панов приветства младите хора и ги поздрави, че са избрали учителската професия, към която интересът расте. „Благодаря както на вас, така и на всички учители, че са поели по този труден път, че образовате децата на Велико Търново, че ги възпитавате в дух на родолюбие, че ги учите да обичат България, да знаят историята, да познават нашата култура, традиции и обичаи, да ги съхраняват и предават. Всеки от нас пази спомените от първия учебен ден и първия учител. Уважаеми педагози, работете така, че вашите ученици да си спомнят с респект за вас, да помнят добрината ви. Бъдете здрави и упорити и се гордейте с постиженията на децата, които са бъдещето на Велико Търново и на България“, обърна се Даниел Панов към учителите.

Панов увери педагозите, че имат категоричната подкрепа на местната власт както в старата столица, така и чрез Националното сдружение на общините. „И като кмет, и като председател на сдружението, заедно с колегите от управителния съвет ще продължаваме да се борим за адекватното заплащане на вашия труд. Увеличението на заплатите вече е факт. Радвам се, че правителството избра за национален приоритет образованието. Не само заплатите обаче са важни, а също и повишаването на квалификацията“, каза още Даниел Панов.

 

 

„Пожелавам ви да съхраните обичта на майката, справедливостта на бащата, вдъхновението на твореца, който оставя всеки ден след себе си семето на нещо, което ще покълне след години. Вие носите и харизмата на лидера, който трябва да поведе младите хора след себе си, но запазете преди всичко младежкия дух и порив, който носите, и като го обогатите с професионален опит  – се надявам да бъдете истински професионалисти, които ще обичат децата и обществото”, каза в приветствието си областният управител проф. Любомира Попова.

2688 са учителите в областта. За 75 от тях 2017/18-а е първа учебна година,  в детските градини новоназначените са 24, а в училищата – 51 души, посочи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. „Учителят е този, който ден след ден и час след час изгражда бъдещето, стъпвайки на доброто наследство. Много са предизвикателствата и на тази учебна година и те изискват от всички нас да отдаваме знания и креативност. Общите усилия, професионалното отношение, подкрепата, която даваме и която получаваме, съпричастността на родителите и на обществеността са гаранция за нашия успех”, подчерта в словото си инж. Личева.

Журналистът Светослав Иванов бе специален гост на церемонията. Телевизионният водещ подари на новопостъпилите учители по един екземпляр от книгата си „Чудовища и будители”. „Ако си представим, че животът е книга, знаете, че има главни герои. Това са родителите. Има второстепенни герои. Това са близки, приятели, хора, които са до нас. Има епизодични герои, хора, които срещаме по пътя си… Фактът, че всеки помни учителя си, означава, че вие сте избрали професията на главните герои и това заслужава много голямо уважение  Особено днес. Особено в общество, което е огромен длъжник на своите учители. Защото, ако в университета човек получава професията си, в училище получава живота си”, каза писателят.

Тържественото представяне и посрещане на младите учители се провежда за втора поредна година по идея на „Сдружение за образователни инициативи 19” с подкрепата на Регионалното управление на образованието и Община Велико Търново.