Денят Икономика

Даниел Панов: Велико Търново става интересен център за инвеститорите

Велико Търново става интересен център за инвеститорите благодарение на строителството на магистрала „Хемус”,  която най-много след 3 години ще бъде до областния град. Това заяви кметът Даниел Панов на среща с бизнеса, организирана от платформата Капитал Градове. По негови думи в бъдеще общината ще се развива предимно на запад,  в посока към Момин сбор. През последните две години има засилен интерес към терените за изграждане на логистични центрове, технопарк и предприятия за производство на електроника и автомобилни части, каза Панов.

Кметът отбеляза, че в т.нар. малка западна зона има създадени над  35 предприятия, в които работят около 4200 служители, а с помощта на средства от европейските фондове е направена и необходимата инфраструктура. Той подчерта, че Велико Търново трябва да се разглежда като част от триградието с Горна Оряховица и Лясковец, затова строителството на Северния пътен възел е сред основните приоритети в новия мандат на Панов.

Старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев цитира проучване, според което заетите в ресторантьорството са три пъти повече отколкото в  аутсорсинг индустрията и получават два пъти по-ниски възнаграждения. Въпреки положителните тенденции за ръст на населението и ниска безработица – липсва мащабът, тежестта на икономическия център, каза Ганев и посъветва новата западна индустриална зона да бъде брандирана, подобно на Тракия и Загоре край Пловдив и Стара Загора.