Община

Даниел Панов откри българо-румънски бизнес форум

Близо 60 представители на 24 румънски фирми и близо 40 български организации се включиха в първия българо-румънски бизнес форум, който днес откри кметът Даниел Панов. Сдруженията, обединили родните производители са Обединени бизнес клубове и Асоциация „За да има българско”. Заедно със своите чуждестранни партньори те подписаха меморандум за бизнес партньорство и сътрудничество в сферата на икономиката и туризма.

Между Велико Търново и Румъния, най-голям е ръстът именно в областта на туризма, подчерта Панов и припомни, че още през 2003 г. бе създаден специализиран сайт, популяризиращ старата столица в северната ни съседка. Над 15% e нараснал броят на румънски туристи за изминалата година, съотношението на търновските в Румъния също увеличава, за което помагат ученическите турове, организирани в града и общината.

По отношение на икономиката, партньорството е основно в сладкарската и месопреработващата индустрия, но се търгува активно и в други отрасли. Добро развитие бележат и трансграничните проекти. Посолството ни в Букурещ ежегодно организира среща с български фирми, миналата година в нея са са се включили представители на 12 компании. Целта форума днес е да се установят повече двустранни взаимоотношения в сферата на бизнеса, както и да бъдат подписани конкретни договори за взаимосътрудничество, категоричен е Даниел Панов

Добри показатели в обмена с Румъния се наблюдават в последните години, заяви във Велико Търново зам.-икономическият министър Александър Манолев, който пристигна специално за събитието. 2 милиарда и 100 млн. евро е българският износ в северната ни съседка за изминалата година. Целият стокообмен надхвърля 4 млрд. близо 200 млн. евро са румънските инвестиции у нас. Не са малко и българските компании, които вече успешно развиват своя бизнес в Румъния, подчерта Манолев. Той припомни, че че Велико Търново е сред най-резултатните региони в страната по отношение на реализирането на европроекти. Тяхната стойност на глава от населението за старата столица достига близо 1000 лв. на човек, подчерта зам.-министърът и заяви, че държавната институция и занапред ще подкрепя двустранните отношения в областта на бизнеса и трансграничното сътрудничество между България и Румъния.