Денят Интервю

Даниа Диас: Ако можех, бих останала да живея в България

„Вашата страна има една магия. Нещо, което те обгръща и те кара да се чувстваш добре. Ако зависи от мен, бих останала да живея тук. България е дестинация, към която да искаш да се върнеш. Толкова много култура, толкова много история…“, разказа Даниа Диас, генерален директор на Гранд балет „Панама“. Формацията гостува за пръв път у нас, за да вземе участие в 22-рия Международен фолклорен фестивал Велико Търново. Даниа е била ръководител на различни фолклорни ансамбли повече от 25 години. В Гранд балет Панама си сътрудничи с артистичния директор Хектор Иберра. В групата има над 50 танцьори на възраст между 23 и 60 години. Всички те са обединени от общата им страст- фолклорът.

„В Панама фолклорът не е единен.  Имаме 9 административни региона и три индиански общности. Всеки регион и всяка общност е със свои характерни особености. Основата на нашето народно творчество е съставена от три различни раси- индианска, африканска и испанска. От испанците сме взели традиционното облекло- пуера. Това е роклята, с която жените се обличат. В облеклото са вплетени мотиви от флората и фауната в страната. Пуерата е различна във всичките региони. Общото е , че жените в Панама използват много украшения. Панамския канал свързва двата океана и в нашата страна търговията е била добре развита. Това е причината в традиционното ни облекло да присъстват много златни украшения. Огърлиците до известна степен отразяват и религията ни. Няма ограничение за бройката, но е задължително да не се повтарят“, допълни още Диас.

Гранд балет „Панама“ се представи на концертните вечери във Велико Търново и на сцената на фестивала в Добрич. Танцьорите днес ще участват и в дефилето по улиците на града от 18:30, както и в последния концерт от 20,00 часа на открита сцена в Летния театър в парк „Марно поле“.

Диана Колева