Денят Община

Гълъб Донев във Велико Търново: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението!

„Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред Великите сили, с дързост, чест и достойнство, своя избор на независимост и право на свободно развитие. „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ е възглас, който сякаш чуваме и днес“ – с тези думи започна приветственото си слово министър-председателят Гълъб Донев, който участва в тържественото отбелязване на Деня на Независимостта на България във Велико Търново.

Премиерът Донев посочи, че именно Освобождението, Съединението и Независимостта са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с началото на българската държава през 681-ва. „Всички помним най-първият разказ за България. Той е завет за сила в единението“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Гълъб Донев припомни завета на хан Кубрат да сме единни. „Да сме „държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи“ записаха предците ни в Манифеста за независимост“, изтъкна още Донев. Министър-председателят добави, че макар и да е писан на железопътна гара, по пътя, който води към старата столица, Манифестът е логично следствие от усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България. „Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници“, каза министър-председателят в словото си.

Премиерът Гълъб Донев изтъкна, че след 10 дни предстои българските граждани да направят избор, който ще определи идните дни на България, а избраните от народа ще получат – някои за първи път, а други за пореден, призванието да сбъдват завета „Съединението прави силата“. „Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново. Нека следваме примера на българските държавници, за които свободата, независимостта и суверенитета на България са били над всичко! Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението!“, заяви министър-председателят и изтъкна, че преуспяването на България е споделената ни цел! „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, беше призивът, с който завърши словото си премиерът Гълъб Донев.

Представителни роти курсанти и кадети от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в тържествената проверка, с която завършиха тържествата по повод 114 години от обявяване на Независима България. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов посрещна служебния премиер на България Гълъб Донев, който прие строя на курсантите.

Преди началото на тържествената заря, Представителният курсантски блок на НВУ показа строеви хватки с оръжие. Атрактивният спектакъл на курсантите наблюдаваха и Симеон Сакскобурготски и съпругата му.

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетан с празнични фойерверки, бяха кулминация на честванията на 114-годишинната от Независимостта на България във Велико Търново. Над 7 000 жители и гости на града изпълниха площад “Цар Асен Първи“ пред крепостта Царевец.