Любопитно

„Гълъбовъди на път“ тръгват из страната

„Гълъбовъди на път” е най-новата услуга за собственици на пернати, която се предлага из цялата страна. Тя работи на принципа на взаимопомощ или т.нар. споделено пътуване, с което да се изпращат гълъби до различни населени места по различни хора. Платформата е в сайта – galabite.com, специализиран портал за развъдници на пернати. Тя  е разработена за близо месец от IT специалисти, и от близо месец функционира. Вече има първи регистрации за предстоящи пътувания и за такива, които търсят транспорт. Има определен и периодичен маршрут за Велико Търново.

„Идеята за споделеното пътуване дойде първо, заради скъпия превоз от куриерски фирми, която сума понякога трикратно надвишава тази, дадена за едно гълъбче, например и второ – по примера на развитите европейски страни. Там я има тази услуга. От любителска гледна точка това е идеалният вариант за възпроизводство на пернатите – те да стигат максимално бързо до собствениците си. Сега по празниците ще е още по-удобно на колегите, защото всеки ще се прибере по родния край и ще пренесе на колегата птичето”, сподели за Общинското радио Атанас Дарачев, администратор на сайта и вече възползвал се от услугата.

В гълъбовъдния портал са регистрирани 13 000 активни гълъбовъди и 2 000 птицевъди. Ето защо Дарачев смята, че именно те ще съумеят да използват и разпространят бързо услугата.

Кремена Крумова – Попова