Поминък

Гурбетчии се жалват от неизплатени заплати

Техници, работили в Белгия с посредничеството на местна фирма се свързаха с редакцията на Общинското радио, за да сигнализират за неизплатени от работодател заплати. „Фирмата се казва „КГ Системайр” – с други думи – абревиатура за Красимир Георгиев, който е главен управител, но собственик е сина му”, сподели Цветомир Антонов. Преди време той попаднал на обява в сайт, явил се на интервю, подписал договор в търновска счетоводна къща и отпътувал за Белгия. Цветомир не се е виждал лично с Георгиев, общували са по телефона. Така, още на първия месец заплащането се забавило, работниците получили само аванс. Седмица след седмица Георгиев обяснявал на работниците си по телефона, че заплатата се бави и му е нужна още отсрочка. Причината – белгийците бавели парите. „Всъщност, заплатите никога не идваха наведнъж, винаги на авансови плащания – това не са всичките пари, дължими за месеца, не са всичките изработени часове, плащаше ни се по-малко”, сподели още Цветомир. На 4060 лв. възлизат заплатите за седем месеца, които той споделя, че не е получил, освен забавени командировъчни, на работниците не са плащани транспортни разходи, както е по белгийското законодателство. „Разстоянията са големи – минимум 100 км. дневно се минават с кола от квартирата до местоработата”, допълни Цветомир. След сигнал в трудовата инспекция той е решен да търси правата си, защото е убеден, че няма как всичко това да се случи без знанието на счетоводителите от кантората, в която е подписал договор. „Счетоводителите много добре виждат колко пари са преведени и колко – изплатени. Няма как тези измами да стават без знание на счетоводителя”, категоричен е потърпевшият. Според него, още десетки ощетени работници са пили по една студена вода.

Павел Илиев също е бил служител на въпросната фирма, препоръчал му я приятел. Той също подчерта, че фирмата не се води на името на Красимир Атанасов, но същият е фактическият шеф.  началото – през месец май, миналата година всичко било добре – монтажните техници сменяли външни интернет устройства в Белгия. Работниците били извозвани с автомобил. Той обясни, че КГ Системайр” е предоставяла работниците на местна белгийска фирма, но също свидетелства за забавяне на заплатите с една-две седмици. Появили се разногласия. Една от главните причини за тях бил служебният автомобил, който бил обещан, но не бил предоставен. Павел подал предизвестие и си намерил друга работа в Белгия. Последната му работна заплата по договор, така и не е изплатена. Обяснението – отново белгийците, които не били изплатили парите. На въпроса – кога, отговорът все бил „скоро”. Действително е имало забавяне от няколко месеца, свидетелстват работниците, но дори когато били преведени в актива на лясковската фирма – заплати не последвали. Счетоводител на фирмата е съпругата на въпросния Красимир Георгиев, категоричен е Павел Илиев. „Това е семейна фирма, всичко минава през тях двамата, бягайте от тях”, апелира Илиев, който също се е свързал с адвокат.

До три седмици проблемът може да бъде решен, обясни самият Красимир Георгиев. Юридически, той не е работодател на служителите, а е назначен на договор във фирмата на сина си. По негови думи до две-три седмици може да бъде решен проблемът на Цветомир. Забавянето там е заради произшествие със застрахован служебен автомобил, за което обаче не е подаден сигнал към застрахователя в петдневен срок и който е изтекъл и щетите няма да бъдат покрити от полицата. Според Георгиев, Цветомир не е бил запознат с това условие, неправомерно са му били удържани парите, които чака. Те ще бъдат върнати, но впоследствие ще започне производство за изплащането на щетите по служебния автомобил. При Павел  не е изплатена само последната заплата, но Георгиев увери, че и това ще се случи до две седмици.