Образование

Група „Невен“ при ДГ „Здравец“ във Велико Търново направи три коледни изяви

Вечерта на 13 декември залата на ДГ „Здравец“ бе преобразена в стара селска къща. По традиция, децата от четвърта възрастова група „ Невен“ представиха пред своите родители спектакъл, който интерпретира българските традиции и обичаи, свързани с Бъдни вечер и Коледа.

Снежинки , многолюдно семейство около трапезата, коледари с наричания – така, както е било, за да се знае и помни днес и за в бъдеще.  На Бъдни вечер се събира цялото семейство – кой къде е, в друг град или село, в друга държава бърза да се прибере у дома, в бащината къща, при своето семейство, за да седнат всички заедно на масата.  Стопанинът в ранни зори тръгва към гората да отсече сухо дъбово дърво – Бъдник, което ще гори и ще топли в празничната нощ. Той трябва да не гасне до сутринта. По него се гадае каква ще е годината.  Жените в къщата шетат, приготвят празнична пита и постни ястия с продукти от родния край. Те трябва да са 7 (като дните на седмицата), 9 (като месеците, през които майката носи рожбата си в утробата) или 12 (като месеците). Децата украсяват елхата и играят около нея. А в късна нощ всички очакват да чуят песните и наричанията на коледарите: „ Тъмни нощи прехвърлихме, кални друми пребродихме, дваж тропнахме, триж викнахме. Да попеем весело стари песни коледарски!“

Коледа е празник на доброто и радостта! Затова малките коледари в съботната снежна сутрин на 16 декември, придружени от своите родители, изпълниха с радост душите на обитателите и персонала в Дома за възрастни хора „Слънце-Здраве“ в село Дичин. Сълзите в очите на всички показаха, че наричанията, песните и танците са докоснали сърцата им!

На 18 декември силните детски гласове изпълниха залата на Областна управа и Дирекция „Социално подпомагане“ в град Велико Търново.  Децата по традиция и  тази година поздравиха учениците и учителите от ПГСАГ „Ангел Попов“.

„Да бъде мирна и честите

Да бъде спорна и добра

Полята да са пълни с жито

Градините  – със плодове, цветя

 

Да бъде много по-добра, успешна

За целия български народ

И нека всички да я срещнем с вяра, надежда и любов!

Кажете дружина: ДА БЪДЕ!“