Поминък

Гроздоберната кампания започна, а винарната в с. Ялово очаква добра реколта

Добра реколта от грозде очаква екипът на винарната във великотърновското село Ялово.

„Тази година вегетационният процес започна по-късно, заради застудяването в края на март и началото на април, и с 10 дни по-късно се разви лозата. И въпреки горещините през август се запази влага в почвата. Относително по-късно в последните години зрее гроздето, което е добре. И този месец ще е с добри температури, не прекалено горещ и сух. Това обуславя добра реколта”, поясни енологът в кокетната изба Димитър Димов.

В момента в с. Ялово прибират първите бели сортове. Захарността на гроздето е балансирана, повече клони към нормалната. Не е като миналата година, заради ранното зреене и  високите температури.

Лозята са разположени на площ от 10 дка. Сред сортовете са старите местни български – димят, памид и гъмза, и малко шардоне. Подготвят се за засаждане още 15 дка с кокорко и рубин.

„Целият бранш има проблеми с реализацията на продуктите си. Тези проблеми са сложни от гледна точка на това, че пазарът е малък и липсва стратегия на фирмите, как да направят по-популярни продуктите си. Има едно нещо, което се нарича стратегия. Тя е многообхватна, както и начините на производство, така и методите, себестойността на крайния продукт, на какъв пазар ще се продаде. Маркетингът след това – дистрибуция и реклама. А има европейски директиви, които указват как да се рекламират нашите продукти, чрез Запазени географски указания и чрез Запазени наименования за произход. Това у нас не е добре развито. А това е начинът за комуникация относно селскостопанските продукти, съобразно европейските правила и начини на управление на пазарите”, допълва Димов.

Той е доволен, че въпреки пандемичната обстановка и на фона на намаления туристопоток за Велико Търново, неорганизирани групи посещават винарната в с. Ялово.

Виненият туризъм при нас има растеж. Хората искат да пътуват, искат да опитват. Придобиват винена култура. Трябва пак да сложим Велико Търново и региона отново на винената карта на България. Ние бяхме първи по винен туризъм, който тръгна от винарната в Лясковец”, обобщава енологът Димитър Димов.

Кремена Крумова – Попова