Поминък

Гроздето с лошо качество според енолози

Не само гроздопроизводителите, а и енолозите смятат, че тазгодишната реколта от грозде ще бъде лоша. Това показват данните на Съюза на енолозите у нас. 61% от анкетираните специалисти, които се занимават с изучаване на виното и винопроизводството, очакват по-влошено качество на гроздето заради падналите обилни валежи този сезон.

„Резултатът е отражение на това, което самият аз смятам. Това ще бъде реколта не много лесна от гледна точка на това, че през първата половина на лятото имаше много дъждове, после пък беше топло, без валежи. На места паднаха и градушки, имаше доста проблеми с болести и щети Местата, където са направени подходящите агрометеорологически мероприятия не е лошо качеството на реколтата”, коментира председателят на организацията Станимир Стоянов.

Според него, лошата реколта няма се оскъпи крайния продукт – виното. Избите работят върху създаването на своите пазари и Стоянов не мисли, че ще има недостиг на вино.

Съюзът на енолозите приканва производителите по време на гроздобера да снимат свои незабравими мигове и да изпращат фотоси до организацията, защото инициативата има и конкурсен характер.

Любопитен факт: Швейцарците консумират много повече вино от българите, австрийците, гърците или чилийците, и почти толкова колкото белгийците, според Световната организация по лозата и виното. A английско проучване показва, че швейцарците харчат най-много от всички хора по света за вино – почти 600 евро на човек годишно. Ето на къде трябва да насочим усилията си в експорта на българското вино, коментират от Съюза на енолозите.

сн. Съюз на енолозите – Фейсбук

Кремена Крумова – Попова