Любопитно

Гримът е важен елемент от визията на жената, смята гримьорката Ива Петкова

Много жени предпочитат естествената красота. За тях гримът не е необходимост. Но идва и моментът, в който трябва да се появят на елегантно събитие. За сватба или друг повод макиажът, съобразен с тоалета и обстановката, е финалният щрих за перфектния външен вид, смята гримьорката Ива Петкова. Графикът ѝ за предстоящите абитуриентски балове отдавна е запълнен. „Особено важно е официалният грим да е издръжлив. Тази година тенденциите залагат на естествения вид. Открояват се натуралните цветове в розова и бежова гама. В момента доста популярен е така нареченият „мокър ефект“.  Целта е създаване на илюзия за влага върху лицето с естествен блясък“, отбеляза Ива Петкова. Сенките през 2019 са в цветовете на дъгата. Жълто, синьо, тюркоазено и лавандула обагрят различни елементи върху клепачите.

 

Винаги актуална е черната очна линия. Видът ѝ  се съобразява с особеностите на лицето.“Очна линия не стои добре на всяко око. При клепачи, които са увиснали, тя се модифицира. Вместо да е издължена линията завършва опушена. Така е и при червилата. Червените и тъмните цветове не са подходящи за всички. Дамите с тънки устни трябва да ги избягват, защото тези нюанси оптически смаляват“, обясни Ива Петкова. Доста жени залагат и на по- дръзки визии с брокат, камъни или изрисувани елементи върху лицата си. Подобни комбинации са популярни, както при абитуриентите, така и при сватбения грим.

Друг важен елемент при избора на макиаж е съотношението между цената и качеството. През 2019 цените за официален грим варират от 30 до 300 лева в зависимост от населеното място, продуктите и професионалиста, който предлага услугата. „Съветвам дамите да проверяват внимателно преди да направят избора си. Средната цена на официален грим е от 50 до 70 лева. Тя може да спадне или да се увеличи неколкократно. Нека да проучат от колко време работи гримьорът и каква козметика използва. Все пак целта е да се почувстват по-щастливи и красиви след подобна процедура, а не разочаровани“ , каза още Ива Петкова.

Към настоящия момент тя работи и с модели за различни фотосесии. От миналата година Ива провежда обучителни семинари за любителите на грима.

Диана Колева