Образование

„Графичен дизайн” се оказва една от най-желаните специалности във ВТУ

Това показа анкета на общинското радио във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В деня на отворените врати във висшето училище, който се проведе днес, ви срещаме с няколко зрелостници, избрали да продължат с образованието си в старопрестолния град.

Според 18-годишния Дейвид Тошков от Мездра, Велико Търново е най-добрият град за живеене в България. Впечатляват го историята и изкуството, които облъчват жителите и гостите на старата столица от всеки ъгъл. Самият той е решил да запише във Факултета по изобразително изкуство. След срещата с нашия екип, младежът побърза да се възползва от билетите за безплатно посещение на местните музеи, които от университета раздадоха на кандидат-студентите.

Ирина от Стара Загора, също предпочита да продължи образованието си в артистична насока, въпреки че завършва в паралелка „Екскурзоводско обслужване”. Категорична е, че ще учи в Търново, но все още се колебае между специалност „Църковни изкуства” в Православния богословски факултет и „Графичен дизайн” във ФИИ. Тя сподели своето задоволство от информацията, която служителите на университета предоставиха в рамките на събитието. Търновската алма матер посети и Екатерина Мирчева, също от града на липите. Тя вече е решила, че иска да стане графичен дизайнер, тъй като самата специалност отвара повече перспективи за бъдещето й. По нейни думи, въпреки че в Стара Загора също има добри университети, Търново е много по-магнетичен град. Освен място с богата култура, старата столица просто я кара да се чувства по-добре. Намира ВТУ за престижно заведение, с история, традиции и най-вече привлекателни специалности. ВУЗ-а Мирчева посети заедно със своята баба – Стоянка Чулхарова, която преди много години е завършила тук, в специалност „Българска филология”. С умиление дамата си припомни онези времена, в които университетът бил много по-скромен. „Бяха само три факултета. Сега виждам толкова нови сгради. Даже ми е трудно да се ориентирам”, разказа през усмивка Чулхарова. Тя сподели огромно вълнение от факта, че нейната внучка следва стъпките й. „Прекрасни спомени пазя от студентските си години, пожелавам на моята внучка да натрупа още-по хубави от моите”, просълзи се щастливата баба.