Култура

Грамоти и книги получиха участниците в кампанията „Помощник на библиотекаря”

19 ученици доброволци получиха грамоти и книги за включването си в лятната инициатива на читалище „Надежда” във Велико Търново, която беше под мотото „Помощник на библиотекаря”. На специално тържество им благодари секретарят му Магдалена Костадинова. Тя припомни, че идеята при тях да идват през ваканционните дни ученици е на библиотекаря Бисера Дживодерова. Кампанията е обявена за месец юли, но поради интереса от страна на учениците заниманията в читалищната библиотека продължават и през август. Тук ежедневно колкото искат и когато могат идват деца и учат как се работи в една библиотека. Те записват, отчисляват, почистват и подреждат книги. Провеждат изключително полезни езикови и литературни занимания, включват се и в театъра на маса. Запознават се с различни автори и с магията на техните произведения. Повечето от учениците са на възраст от пети до осми клас. Но вратите са били отворени и за по-малки помагачи. Тук всички намират и приятели.

„Догодина инициативата ще продължи, защото участниците в нея пожелаха. А това е най-добрата оценка за заниманията им в библиотеката на читалище „Надежда” заедно с Бисера Дживодерова и Преслава Павлова”, коментира още Магдалена Костадинова. На тържеството всяко от децата изтегли след като получи грамотата и книгата мисъл за значението на творчеството и книгите.

Удовлетворена от работата си с децата през лятото е и младата библиотекарка Преслава Павлова. От тях тя пък е научила, че работата трябва да е разнообразна, с нови провокации. Екипът ще продължи срещите си с малчуганите от ЦДГ „Пролет”, където правят четения. Заедно ще търсят нови светове в творчеството на наши и чужди писатели с учениците от ОУ „Христо Ботев” във Велико Търново. Ще продължат и срещите в читателския клуб.