Култура Любопитно

Годишнина събра ученици и детския писател Джани Родари

Ученици от групата за целодневно обучение при II клас от Основно училище ”Свети Патриарх Евтимий” с педагог Росица Радева се включиха в щафетно четене на детския писател Джани Родари. Съвместно с библиотекарите от Детския отдел на Регионална библиотека „П.Р.Славейков” те се запознаха с биографията му и заглавия от творчеството му, с които фонда на отдела разполага.

Децата изготвиха плакат и четоха произведението „Невидимият Тонино”, което провокира у любознайковците интерес към писателя. Буквите за плаката пък изработи доброволецът Никол Косеркова, петокласник от ОУ „Бачо Киро“. За лятното четене децата обещаха да се запознаят и с други произведения на Джани Родари. Всеки ученик получи едногодишен абонамент и читателска карта.

Виктор Петров от II д клас е читател от месец април 2020 година и е прочел 25 книги до момента. Неговият пример мотивира новите читатели.

Поводът за щафетното четене бе 100 години от рождението на известния детски писател Джани Родари.

Джани Родари е роден на 23 октомври през 1920 г. в малкото градче Оменя в Северна Италия. Баща му умира, когато Джани е едва десетгодишен. Музиката и книгите са любимо занимание на бъдещия писател. Започва да пише за деца през 1948 г. Автор е на множество творби със световна слава – сборници с приказки и разкази, стихосбирки за деца и няколко романа, сред които по-известни са „Приключенията на Лукчо“, „Приказки по телефона”, „Джелсомино в Страната на лъжците” „Пътешествието на Синята стрела“. От страниците на книгите му неговият продавач на надежда раздава с пълни шепи и на малки, и на големи усмивки и вяра в доброто.

През 1970 г. Джани Родари е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен“, наричана „малкият Нобел“. Умира през 1980 година. 

Кремена Крумова – Попова