Образование

Годишна научна конференция в НВУ „Васил Левски“

 

Повече от 380 са участниците в Годишната университетска научна конференция, която се провежда в Националния военен университет „Васил Левски“. Преподаватели, докторанти, курсанти и студенти от почти всички български висши училища, както и от Унгария, Русия, Албания, Чехия, Полша, Словакия и Италия са изпратили доклади за най-големия научен форум на Военния университет. Италия е представена от двама студенти, които в момента дистанционно са във Военния университет по програма „Еразъм +“. Сред участниците има представители от институтите на БАН, фирми, адвокатски кантори, общини, болници, музеи, училища, военни формирования, структури на МВР, и АЕЦ „Козлодуй“.

„Конференцията няма тема, защото целта ѝ е да обхване всички области на науката, в които работят преподавателите от Националния военен университет. Така я провеждаме вече 12 години и форматът се оказва изключително успешен и мотивиращ за все повече докторанти и студенти от различни висши училища. През годините сме посрещали и учени, които участват с доклади в области, които ние не развиваме, като медицина и религия например“, уточнява техническият секретар на конференцията майор Иванка Георгиева, която е и началник на службата за връзки с обществеността и културно-информационна дейност в НВУ.

Научните направления, в които има заявени доклади тази година, са пет: „Педагогически и хуманитарни науки“, „Природо-математически науки“, „Сигурност и отбрана“, „Социални, стопански и правни науки“ и „Технически науки“.

„Днес, както и в изминалите издания на този форум, ние пак сме заедно! Както и да го наречем – задочно, дистанционно, електронно, онлайн, с технически средства, в мрежата, във виртуалното пространство, в информационната среда, на платформата, но сме заедно. Въпреки превратностите на последната година или по-скоро заради тях, ние търсим различни начини за представяне на вашите научни постижения.

За 12-и  пореден път НВУ „Васил Левски“ организира своята Годишна университетска научна конференция. Тя ще остане в историята с най-големия брой участници – 380, и с най-големия брой предоставени за публикуване доклади – 459“, каза зам.-началникът на Военния университет полк. Евгени Пенчев, който откри официално конференцията.

Форумът започна с пленарно заседание, което се проведе онлайн и беше достъпно за всички участници. Пленарният доклад е тема „Кибертероризмът в глобалното общество“ и е на доц. д.н. Драгомир Кръстев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Материалите от конференцията вече са публикувани в сборници.