Икономика

Глад за квалифицирани кадри изпитва строителният бранш

Глад за квалифицирани кадри изпитва строителният бранш. Проблемът ще е актуален догодина, затова вече е дискутиран на последното заседание на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, уведоми днес инж. Любомир Шербетов, по повод професионалния им празник – Димитровден.

„Създадена е вече работна група, която да започне да работи по този въпрос. Единият начин е обучаване на кадри безплатно, а втория – набавяне на необходимата за фирмите работна ръка от чужбина – Украйна Молдова, там, където заплащането е по-ниско отколкото у нас. Нашите кадри заминават в чужбина – Германия, Холандия, Австрия, Франция, където заплатите са минимум два пъти по-големи от нашите. Но при тези цени на строителството тук, по-евтиният ни продукт, не можем да си позволим големи заплати, макар че средната работна заплата за страната е 1000 лева”, заяви още инж. Шербетов.

От строителния бранш очакват през 2018 година инвестициите по оперативните програми за сектора да са около 1 милиард лева. Затова ще се опитат по всякакъв начин да се справят с недостига на кадри.

 

Кремена Крумова – Попова