Община Прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев: „Необходима е реална правна реформа и по-сериозни санкции за пияни шофьори“

„Само така ще можем да поставим проблемите и решенията им с реална правна реформа пред тези, от които зависи тя, а именно Народното събрание. Казах преди време, че съм бесен. Бесен съм и днес, защото тези неща могат да се променят много лесно, но ние не го правим, а под „ние“ визирам  държава, въпреки че прокуратурата е част от държавата.  Ще направим всичко възможно,  за да има справедливост. Тези, от които зависи да има законодателни промени, не предприемат такива промени и резултатът го виждаме всеки ден  около себе си. Правната реформа, която  е необходима, включва много по-сериозни санкции за пияни шофьори, например – отнемане на автомобила или на книжката за поне 5 години.“ – това каза пред журналисти  главният прокурор на Република България Иван Гешев днес. Той присъства на  регионална среща с представители на местната власт и граждани в Ритуалната зала на Община Велико Търново.

Гешев изказа своите съболезнования на близките на  починалото днес дете в Бузовград, блъснато от дрогиран шофьор. Той  заяви, че то е поредната жертва на войната по пътищата и допълни: „Това, което е важно, е да се поставят от нас – прокуратурата, в диалог с местните власти и гражданското общество – реалните проблеми, за реална правна реформа, пред тези от които зависи“.

За изчезналото дете в Перник  Гешев каза, че са в постоянен диалог с местната власт и вече има образувано досъдебно производство.  Според него е притеснително как това дете не може да бъде установено за толкова дълъг период.

На въпрос дали се предвижда като институции  отново да бъдат разкрити Районните прокуратури, Гешев уточни: “ Те не са закрити, а има трансформация- Районните прокуратури се превърнаха в териториални отделения“. Във връзка с отказа на Конституционния съд да тълкува прокурорския надзор за законност, Гешев бе категоричен, че казус по темата няма.

„Това, което се случва в много сегменти на борбата с престъпността и това, което се случва по пътищата е безобразие. Държавата може да свърши много в тази насока, защото всяко загинало дете или друг български гражданин до някаква степен се дължи на това, че държавата не си е на мястото“-  каза още главния прокурор.

На срещата бяха поканени прокурорът на Районна  прокуратура  Велико Търново – Тихомир Шабов, окръжният прокурор на Окръжна прокуратура Велико Търново – Христо Христов и Таня Недкова – административен ръководител и апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

 

Пламена Димова