Денят

Главен комисар Костадин Чифлигаров: „Всички общини в област Велико Търново имат свои доброволчески формирования“

„Десет от десет общини в Област Велико Търново имат доброволни формирования. 140 доброволци участват в тях.” – каза  по-рано днес главен комисар Костадин Чифлигаров от Главна дирекция „Пожарна безопастност и защита на населението”. Той бе участник в проведения по-рано днес в Областната администрация семинар за дейностите на доброволческите формирования у нас.

 

По-данни от световната практика това означава, че 20 до 30 % или 42 човека са в готовност по всяко време на денонощието в областта. Остават незаети обаче още около 80 места.

 

За доброволните формирования вече има повече начини за адекватно и сертифицирано обучение. На територията на страната работят четири центъра, които могат да подготвят доброволците. Обмисля се предложение да се обучават и така наречените „млади доброволци” – лица между 16 и 18 годишна възраст, които да бъдат подготвени от специалните центрове и след навършване на пълнолетие да могат да се включат като квалифицирани кадри в доброволческите поделения в страната.

 

Главен комисар Костадин Чифлигаров припомни, че държавата осигурява средства за подготовката и екипировката на доброволците. В момента се отпускат 200 лева годишно за обучение и застраховка, а от следващата година е планирано и отпускане на сума, в размер на 400 лева, за финансово обезпечаване за участие в акции или обучения. Като положителна тенденция бе посочен и фактът, че общините планират средства в общинските бюджети за текущата дейност на своите формирования.

 

Ивайло Илиев