Образование

Гимназията по туризъм е победител в национален конкурс за STEM науки

Проектът „Град“ за дивите пчели“ е победителят /VIII-XIIклас/ за Великотърновска област в Националния конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2020“ В конкурса са участвали 208 проекта на ученици в трите възрастови категории: IIV; IV-VIII и VIII-XIIклас. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. Организацията и провеждането на състезанието се осъществява от EduTechFlag с подкрепата на партньори.

Печелившата разработка е дело на Даниела Мартинова, Христина Георгиева Калоян Яков, Любомир Петков, Мариян Методиев и Михаил Михайлов – ученици от IXа клас, специалност „Администратор в хотелиерството“. Те са за първа година в учебната компания Boyar dreams, но това не е първият им екологичен проект. През октомври засадиха кипариси в кв. Чолаковци като част от проекта на Община Велико Търново – „Моята градинка“ 2020.

„Град“ за дивите пчели“ е разработен през октомври месец, финансиран е от Информационен център Европа Директно Велико Търново. Закупени са 15 „хотела“ за диви пчели, които ще бъдат поставени в околностите на града. .

Добрата новина дойде само два дни след обявяването на проекта „Посланик на Земята“ за победител за град Велико Търново. И двата екипа ще изпратят резюмета на проектите си, за да бъдат включени във втората е-книга STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ.

Това е четвъртото издание на Националния конкурс за STEM науки в България. Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, членове на учебната компания, участваха и в третото издание с проекта „Естествени репеленти“. И пак бяха обявени за победители в града и в областта.

Ръководител на учебната компания Boyar dreams е инж. Славка Проданова.