Образование

Гимназията по строителство празнува днес

76 години от своето основаване чества днес Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново. Тържественото отбелязване на годишнината се състоя в двора на училището. Бе припомнена историята на школото и жеста на благодетеля Ангел Попов, последва тържествена клетва на новоприетите осмокласници пред училищното знаме и бяха наградени бивши преподаватели с приза на гимназията за цялостен принос в образованието.

След това бе поднесен венец на паметната плоча на Ангел Попов на главния вход на училището. Празникът продължава цял ден със състезания по математика, геометрия, геодезия, както и футбол, тенис на маса, дърпане на въже.

Към този момент в гимназията по строителство се обучават над 460 ученици в 8 специалности. Всяка година ръководството на школото  кандидатства по национални програми и проекти, включително и международни. Предстоят ремонтни дейности по „Региони в растеж”. По „Еразъм+” през април 2020 година се очаква за град Брага, Португалия да замине група от 20 ученици. За тази учебна година е сформирана паралелка в 8 клас по специалност Транспортно строителство.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново се открива с Указ на цар Борис III на 8 ноември 1943 година. Тогава с водосвет започва да функционира като Държавно средно техническо училище за момчета, което носи името на дарителят си Ангел Попов с по две паралелки, с общо 183 ученици. На следващата година получава като дарение 7 млн. лева и терен от близо 14 кв. метра, върху които да се построи сградата, и завещанието да носи за вечни времена името на благодетеля си.

Кремена Крумова – Попова