Образование

Гимназията по икономика се включи в Световната седмица на парите

Старопрестолна професионална гимназия по икономика участва ежегодно с различни дейности в Световната седмица на парите. Тази година предвид епидемичната ситуация се проведе онлайн посещение във финансова институция. Под надслов „Бъдещето на парите: блокчейн, биткойн и DeFi“ представители на фирма „Глобал Ексчейндж“ ООД запознаха учениците от 11 клас, специалности „Банково дело“ и „Оперативно счетоводство“, със същността на новите финансови инструменти и технологии. Обърнаха специално внимание на различията между банките и финтек компаниите. Особен интерес предизвикаха примерите за практическо приложение на блокчейн технологията – в публичния сектор, в здравеопазването и дори в игрите. Петя Нанкова – мениджър Бизнес операции и Биляна Недялкова – маркетинг специалист във фирмата представиха платформата и мобилното приложение xChange.bg, с които те работят. В края на срещата отговориха на поставените им въпроси и обещаха сътрудничество с младите хора по пътя на тяхната финансова грамотност и занапред.

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст.

Организира се от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE).

Тази година Световната седмица на парите се проведе от 22 март до 28 март, като темата на инициативата  беше „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.