Денят

Гимназисти искат практически занятия по военно обучение

Военните окръжия са основни посредници при кандидатстване за работа в структурите на Българската армия, те картотекират и всички български граждани, преминали бойна подготовка. “Друга основна задача на Военното окръжие във Велико Търново са обученията по въпроси, свързани с отбраната на страната, на гимназисти от IX  и X клас”, коментира за Общинското радио началникът на окръжието – подполковник Иван Ангелов.

Специализираните обучения с ученици от цялата област се провеждат в партньорство с НВУ “Васил Левски” и военните формирования от региона. В рамките на пет учебни часа годишно, военнослужещите запознават ученици със задълженията им по Конституция, дейностите, които трябва да предприемат при терористичен акт или заплаха, както и със структурата на въоръжените ни сили – в страната и зад граница. Но видео-материалите, с които са онагледени всички тези теми, не впечатляват толкова младежта на днешната информационна ера, която – оказва се, проявява силен интерес към практически занятия.

“Засега, законът не ни дава право да провеждаме практики в тези възрастови групи, тъй като за да работят с оръжие, учениците трябва да са пълнолетни. Предстои да се решат тези въпроси на най-високо ниво, ние имаме готовност да изпълним решенията, които касаят готовността на младите хора за действие в едни критични ситуации”, коментира началникът на военното окръжие.

На 13 октомври младите курсанти от НВУ “Васил Левски” ще положат първа клетва, тогава ще се проведе и ден на отворените врати. “Деветокласниците ще имат възможност да посетят университета, да наблюдават демонстрация на способностите на курсантите, да присъстват на клетвата, да посетят музея му и да се запознаят с образци, които са били или са на въоръжение в българската армия и не само. По този начин отговаряме на проявения интерес, стараем се да разчупим стереотипите, да ги изведем от класната стая, засега това е в нашите възможности”, коментира подполковник Ангелов.