Образование

Гимназиите по туризъм във Велико Търново и Охрид ще работят по общи проекти

Договор за сътрудничество подписаха ръководствата на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново „Д-р Васил Берон” и Общинското угостителско туристическо училище в Охрид „Ванчо Питошески”. Споразумението предвижда съвместно кандидатстване по проекти, участия в международни кулинарни състезания, провеждане на ученически практики, както и популяризиране на културно-историческото наследство на двата града, съобщи директорът на търновската гимназия Татяна Данчева. Тя отчете, че ПГТ „Д-р Васил Берон” работи по национални и международни проекти от 2002 година и вече има 12 партньори в страни от Европейския съюз, но идеята сега е да се установят контакти с държави, близки до България. „Основната ни цел е да развиваме професионалното образование, затова търсим различни възможности”,  поясни Данчева.

Директорът на охридското училище Мариан Радески отбеляза, че Велико Търново и Охрид са побратимени преди повече от 25 година и според него приятелските отношения с гимназията ще допринесат и за  още по-ползотворно сътрудничество между двете стари столици.

Ръководителят и секретарят  на туристическото училище в Охрид Душко Яковчески са от вчера  в Търново. Имали са среща с кмета Даниел Панов, с председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и с народния представител Милен Михов. Днес ще наблюдават демонстрации на шеф готвач и ще присъстват на събитие от Световната седмица на предприемачеството, уточни преподавателят Евгени Коев.